Iskunvaimentimet

Iskunvaimentimet – tärkeä osa alustan toimintaa

Iskunvaimentimet eli iskarit tai heilahduksenvaimentimet vaimentavat auton jousien tarpeetonta liikettä. Ilman iskunvaimentajaa auton jousi pidentyy ja puristuu kasaan ja vapauttaa saamansa energian hallitsemattomasti. Jousi jatkaa edestakaista liikettä, kunnes kaikki liike-energia on käytetty. Ilman toimivia iskunvaimentimia auton ajaminen ja hallinta muuttuisi erittäin haastavaksi.

Lue lisää

Valitse iskunvaimentimet oikein

Iskunvaimentimien on oltava sopivan jämäkät toimiakseen tehokkaasti. Pääsääntöisesti iskunvaimentimia on olemassa kahta erityyppiä: nesteiskunvaimentimia ja kaasuiskunvaimentimia. Kaasuiskunvaimentimissa on nesteen lisäksi paineistettua kaasua. Kaasuiskareissa oleva kaasu estää öljyn vaahtoutumista. Jos iskunvaimennin joutuu kovalle rasitukselle, vaahtoutuminen heikentää iskunvaimentimen toimintaa ja vaimennuskykyä.

Yksiputkiset (monotube) ja kaksiputkiset (twintube) -iskunvaimentimet

Näiden kahden tyypin ero löytyy iskunvaimentimen sisältä. Kaksiputkisessa iskarissa on kaksi sylinteriä. Sisemmässä liikkuu mäntä ja ulompi toimii säiliönä öljylle. Kaksiputkinen iskunvaimennin voi olla ns. kaasuiskari tai ilman kaasunpainetta. Yksiputkinen monotube -iskunvaimennin sisältää vain yhden sylinterin. Samassa putkessa on sekä mäntä, öljy ja kaasukammio. Rakenteen parhaat puolet ovat tasaisempi vaimennus kovassa ajossa ja parempi lämmönhaihtuvuus. Lisäksi monotube-iskarit voidaan tehdä ns. upside down -tyyppisiksi, joka vähentää jousittamatonta massaa parantaen koko jousituksen toimintaa.

Vaimennuskykynsä menettäneet iskunvaimentimet aiheuttavat erilaisia oireita, renkaat kuluvat epätasaisesti, silmämääräisissä tarkasteluissa olet havainnut runsaasti vuotoja. Jousitus lyö pohjaan ajaessasi epätasaisella alustalla ja ohjattavuus kärsii. Auto jää pomppimaan töyssyjen jälkeen. Kuulostaako tutulta? Silloin on viimeistään aika vaihtaa iskunvaimentajat. Pidä siis huolta, että iskunvaimentimet ovat hyvässä kunnossa.

Valikoimassamme on kaksi markkinoiden laadukkainta iskarimerkkiä, Saksalainen Bilstein ja Hollantilainen Koni. Näiden merkkien tuotekehitys on selkeästi muita merkkejä edellä.