Korkeussäädettävät coilover -alustasarjat

Säädä ajokorkeus mielesi mukaan coilovereilla

Vaikka madallusjousisarjat ja kiinteästi madaltavat alustasarjat ovatkin nykyään pitkälle kehitettyjä, voi kuitenkin vastaan tulla tilanne, jossa auton asento, tai ajokorkeus edessä tai takana, ei vastaa odotuksia. Toteutuneeseen madallukseen vaikuttaa eniten auton paino, joka vaihtelee varustetason, moottorikoon, moottorityypin (bensa, diesel, ahdettu, vapari) tms. seikkojen takia.

Eteen tulee myös tilanteita, joissa madallusta halutaan säätää tilanteen mukaan: kesällä matalammalle, talvella korkeammalle. Myös suuren lapsiperheen kesäretki farmariautolla, tavaratila tavaraa sullottuna täyteen ja peräkärryssä loput mitä autoon ei mahtunut, tekee auton asennosta kaikkea muuta kuin silmää hivelevän.

Lue lisää

Tässä tilanteessa apuun tulee korkeussäädettävä coilover-alustasarja, kynäjousi toiselta nimeltään. Korkeussäädettävien alustojen etuna on tietysti nimensä mukaisesti korkeussäätö. Coilovereilla voit joka nurkkaa säätää mielesi mukaan. Ei enää laahaavia periä, keulivia autoja tai maata kyntäviä keuloja. Säätöalue yleensä on laaja, useita kymmeniä millejä. Joissain alustasarjoissa pääset jopa lähelle vakiokorkeutta ja vastaavasti yli 100mm vakiosta alemmaksi.

Korkeussäädettäviä alustoja on yleisesti ottaen kahta eri tyyppiä, perinteinen coilover-tolppa, jossa jousi iskunvaimentimen ympärillä. Korkeutta säädetään kiertämällä jousen alla olevaa säätömutteria kierteytetyn tolpan ympärillä. Mutteri ylös, auto ylös. Mutteri alas, auto alas. Joissain alustarakenteissa jousi ja iskunvaimennin on erillään.

Vaimennussäädettävät ja korkeussäädettävät alustat

Jos ei pelkkä korkeussäätö riitä, on kauttamme saatavilla useita sarjoja, joissa korkeussäädön lisäksi on vaimennuksen säätö. Yleensä vaimennussäätö vaikuttaa iskunvaimentimen ulosjoustoon (rebound). Tällaisia sarjoja on mm. Bilstein B16, KW variant 2, Koni, D2, ja osa H&R:n, ST-suspensionin alustasarjoista. Kaikki vaativimmalle autoharrastajalle on tarjolla KW variant 3, jossa korkeussäädön lisäksi voit säätää erikseen ulosjoustoa (rebound) ja sisäänjoustoa (bound). Nosta ajonautintosi äärimmilleen.